Patchwork

Kaj je patchwork?

Krpanke so izdelane iz treh plasti, zgornjega dekorativnega dela, vatirane medvloge in hrbtnega dela tkanine. Vse tri plasti povezujejo včasih ročni, danes pa povečini strojni prešivi.

Tehnika prešivanja se pojavlja daleč v preteklosti, saj so bila prva prešita pregrinjala odkrita v najdiščih in grobnicah v Aziji že v 1. stoletju pr.n.št.

V zavodu Vitica smo pod mentorstvom Margarete Čalič Vovk usvojili znanja in tehnike patchwork šivanja in jih tako danes lahko ponudimo v svoji spletni prodajalni vsem, ki cenijo unikatne, a obenem uporabne izdelke – čudovite okrasne blazine, pregrinjala za posteljo, toaletne torbice ali velike pisane torbe za nakupe ali plažo, celo novoletne okraske in prijemalke za vročo posodo. Prisluhnili bomo tudi vašim željam in skupaj z vami sešili izdelek v barvah in velikostih, ki vam bodo ustrezali.

V Vitici si želimo, da vas naši izdelki razveseljujejo, da postanejo okras vašemu stanovanju ali z njimi obdarite nekoga, ki mu želite podariti nekaj lepega in edinstvenega.

Z nakupom nam pomagate ohranjati delovna mesta v socialnem podjetju Zavoda Vitica.

Krpanki pravijo evropejke patchwork, američanke pa qulit, gre pa za izdelek, narejen iz koščkov blaga različnih oblik. To je lahko okrasna blazina, pregrinjalo za otroško posteljo, toaletna torbica ali celo stenska slika.

Vsak izdelek pa je unikaten in uporaben, bodisi kot kos garderobe, okras stanovanju ali dragoceno darilo za vaše drage.

 

Razlaga izrazov

Krpanke in izdelovanje krpank je poimenovano na več načinov, zato bomo najprej pojasnili izraze.

Izraz quilt prihaja iz angleščine in dobesedno pomeni prešita odeja. Izraz sicer ne ločuje med navadno prešito odejo in med mojstrovinami, ki so pod tem nazivom nastajale v Ameriki od časa kolonializma dalje in se razširile tudi po svetu.

Američani in posledično izdelovalke krpank uporabljajo izraz v mnogo različnih pomenih.

Quilt – je odeja
To quilt – je prešivanje odeje ali tudi tudi izdelovati odejo
Patchwork – patch krpica, work delo

Zgornji del quilta je lahko dekoriran
na različne načine

  • v patchwork tehniki
  • z aplikacijo, pri kateri se vzorci izrezujejo iz tkanine in aplicirajo na enotno podlago z različnimi tehnikami
  • kombinacija obeh tehnik

Pogosto uporabljen dekorativni dodatek je vezenina.

Quilt je vedno sestavljen iz treh delov

Quilt top zgornji del krpanke, ki je dekoriran
Polnilo ki je vedno voluminozno
Podlaga iz enotne tkanine

Znano poimenovanje za te tri dele je quilt sandwich​

Obstajajo pa tudi quilti, ki jih sestavljata dve enotni plasti blaga in polnilo, dekorativni element pa je prešivanje – whole quilts – najbolj znana je trapunto tehnika.

 

Glede na kompozicijo quilta je patchwork lahko izdelan kot

  • medalion quilt, ki ima centralni vzorec, ponavadi je to enotno blago, okrašeno z aplikacijo, okrog katerega se nizajo trakovi različnih barv in vzorcev, lahko tudi izdelani v patchwork tehniki
  • one patch design odeje, ki jih sestavlja samo ena oblika krpic – zvezda, heksagoni, kvadrat
  • blok quilt – vzorec sestavljajo bloki – kvadrati. Kvadrati so lahko združeni skupaj drug zraven drugega, tako da z ponavljanjem vzorcev tvorijo novo oblikovno celoto. Lahko pa so razmejeni z trakovi.
  • modern quilt

Slovenski izrazi slabo povzemajo vsebino povedanega – uveljavljen je izraz krpanka, ki pa vsebinsko ne določa, ali gre za patchwork ali za aplikacijo. Tudi pravega izraza za quilt nimamo. Izraz prešita odeja je preveč široko pomenski. Morda bi bilo ustrezno poimenovanje quilta lahko prešivanka. Verjetno pa se bodo z pogostejšo uporabo v vsakdanjem izražanju tudi v Sloveniji tako kot po svetu uveljavile kar tujke.

Margareta Vovk Čalič

se z oblikovanjem in izdelavo krpank ukvarja že blizu štirideset let. Začetki njenega ustvarjanja segajo v čas, ko je bila tehnika izdelovanja krpank v Sloveniji še popolnoma nepoznana, zato je nedvomno najbolj zaslužna za prepoznavnost krpank v našem prostoru. Od leta 1985 do 2009 je bila kot unikatna oblikovalka vpisana v razvid samostojnih kulturnih delavcev, po mnenju strokovne komisije ministrstva pa »njeno delo glede na izvirnost, kreativen pristop, duhovno dognanost in strokovno neoporečnost pomeni pomemben prispevek k slovenski kulturi«. S strani Obrtne zbornice Slovenije je za svoje delo prejela naziv mojstrice umetnostne obrti. Od leta 2012 dalje svoje znanje prenaša na druge v obliki tečajev in delavnic, od leta 2017 pa ponovno deluje kot samozaposlena v kulturi, oblikovalka in pedagoginja.

Item added to cart.
0 items - 0,00