Vitica od blizu

Kdo smo? Vitica od blizu.

V vse, kar je na ogled in naprodaj v spletni trgovini smo v socialnem podjetju Vitica tako ali drugače s svojim delom, idejami in predvsem z ustvarjanjem, vključene Zora, Valerija, Marjeta, Silvija, Darinka, Janja, Majdica.

Nekaj besed o naših dveh šiviljah, ki ustvarjata prelepe izdelke, ki jih lahko kupite v naši trgovini.

Valerija Vreča

Valerija je po končani osnovni šoli v prostorih nekdanje Mure opravila tečaj šivanja. V letih od 1985 do 2001 je bila v Muri tudi zaposlena, nato je poklicno pot nadaljevala v podjetju Prevent Halog Lenart, kjer je na področju avtokonfekcije pridobivala nova znanja in izkušnje, predvsem pa spoznala delo v večjih skupinah. Leta 2008 je zaradi zdravstvenih razlogov pridobila status invalida in posledično zaradi nezmožnosti zagotavljanja ustreznega dela v podjetju, kjer je bila zaposlena, izgubila službo. Odločila se je, da čas brezposelnosti izkoristi tako, da si pridobi nova znanja na delavnicah, ki jih je ponujal Zavod RS za zaposlovanje in bila aktivna na različnih področjih – v gasilskem društvu, Rdečem križu itd.

Julija 2017, ko je bila naša šivalnica v začetnih fazah razvoja, smo jo v Zavodu Vitica zaposlili kot šiviljo. Za Valerijo se je začelo novo obdobje novih poklicnih izzivov. Z velikim zanimanjem je začela z raziskovanjem sveta izdelovanja patchwork izdelkov, se učila novih šiviljskih postopkov, reciklaže, uporabe različnih šiviljskih pripomočkov in novih tehnik šivanja in uživala v tem, da je bila pri svojem delu kreativna.

Valerija je izvedla tudi številne kreativne in šiviljske delavnice za učence, odrasle, ki so vključeni v sodelovanje z našim in drugimi zavodi. Številni so se pod njenim vodstvom naučili osnov šivanja in z delavnic odhajali zadovoljni, z unikatnimi izdelki zase in za svoje najbližje. Zaradi njene pozitivnosti, pristnosti in odprtega srca se številni vedno znova radi vračajo in sodelujejo v aktivnostih, ki jih organiziramo v okviru naše šivalnice.

Valerija je tudi vodja v letu 2020 vzpostavljene šivalnice – popravljalnice, ki je v lokalnem okolju vedno bolj prepoznavna kot kakovosten in cenovno dostopen servis šiviljskih popravil.

Marjeta Hamler

Marjeta se je po končani osnovni šoli na Kapeli odločila za Srednjo tekstilno šolo v Murski Soboti. Njena prva zaposlitev je bila prav tako v podjetju Mura, kjer je delo opravljala med leti 1987 in 2003. Nato se zaposlila v Epasu – Escada Gornja Radgona in si v enajstih letih nabrala številne dodatne delovne izkušnje in pridobila široko strokovno znanje. 

Nato je ostala brez zaposlitve v šiviljstvu, saj so vse velike pomurske šiviljske proizvodnje zaprle svoje obrate. Zaradi invalidnosti je imela na trgu dela okrnjene možnosti za ponovno zaposlitev v svoji stroki. Po krajšem premoru se je za dve leti preko javnih del zaposlila na Rdečem križu, kjer je vse do danes ostala aktivna prostovoljka.

Konec leta 2019 se je pridružila kolektivu Zavoda VITICA – preko programa Zavoda RS za zaposlovanje se je vključila v praktično usposabljanje Učne delavnice na delovnem mestu šivilja. Po preteku usposabljanja smo jo v mesecu juliju v letošnjem letu redno zaposlili, saj smo bili vsi v kolektivu mnenja, da je tako s svojimi osebnostnimi lastnostmi kot tudi šiviljskimi spretnostmi odlična izbira in dopolnitev našega šiviljskega tandema.

Item added to cart.
0 items - 0,00